Fri frakt på köp över 700,-
1-4 dagars leverans
14 dagars ångerrätt
Betala med Klarna
Hjälp
Konto

Silverfisk

På Proverm är vi specialister på bekämpningsprodukter mot silverfisk och skäggsilverfisk.

Silverfisk är en olägenhet för många svenska husägare, även om de naturligtvis är ganska ofarliga. De små krypen lever i sprickor och älskar fuktiga miljöer, vilket kan göra det lite svårt att bekämpa dem.

På Proverm är vi dock specialiserade på de allra mest effektiva produkterna mot silverfisk och skäggsilverfisk, ett relaterat skadedjur som kan bekämpas med samma medel. Med giftfria fällor för silverfisk och skäggsilverfisk från norska Silverfish är du väl rustad inför kampen mot de små insekterna.

Med giftfria fällor för silverfisk och skäggsilverfisk från norska Silverfish är du väl rustad inför kampen mot de små insekterna.
Se de olika fångstpaketen nedan och hitta det som passar dina behov.
Ta upp kampen innan silverfisk och skäggsilverfisk blir ett verkligt problem i ditt hem!
Läs mer om silverfisk och skäggsilverfisk längst ner på sidan.

Læs mere

Vilka fällor är mest effektiva för att bekämpa silverfisk och skäggkvalster?


Det finns flera olika produkter för bekämpning – vissa är betydligt mer effektiva än andra. På Proverm rekommenderar vi en särskild typ av fällpaket som täcker de flesta behoven. Det räcker för bekämpning i tre rum av genomsnittlig storlek i svenska hem, vilket motsvarar en vanlig lägenhet eller ett mindre hus.

Vårt startpaket för silverfisk- och skäggkvalsterfällor innehåller:

  • 3 x huvudfällor för silverfisk och skäggkvalster, där lockmedel och fångstkoppar används.
  • 1 x 30 ml lockmedel som effektivt lockar silverfisk och skäggkvalster till fällan, dessutom utan gift.
  • 9 x fångstkoppar som monteras på silverfisk- och skäggkvalsterfällan och byts ut när koppen är full av insekter eller lockmedlet har torkat.
  • Måttsked för korrekt dosering.

Innehållet i paketet motsvarar tre separata fällor som kan användas i tre rum. Om problemet är mycket stort i ett rum kan du självklart använda fler fällor i samma rum.

Innehållet i fällpaketet räcker för ungefär ett års användning i alla tre fällorna. Fällorna är utvecklade i Norge av ledande experter och produkten är 100 % giftfri och därför ofarlig för människor och husdjur. Trots detta är effekten mycket hög.

Var lever silverfisk och skäggkvalster?

Ljumma och luftiga miljöer är kända favoritställen för silverfisken. Silverfisk och skäggkvalster trivs faktiskt i hälsosamma hem, mest i fuktiga miljöer som på badrummet och i köket. Så de är alltså inte nödvändigtvis ett tecken på oönskad fukt i ditt hem.

Silverfisk och skäggkvalster kan inte föröka sig om det är för kallt eller för torrt. Därför ser vi inte silverfisk och skäggkvalster utomhus. Silverfisk och skäggkvalster föredrar mörka miljöer och därför ser vi dem ofta springa över golvet och gömma sig i sprickor och glipor när ljuset tänds.

Vad lever silverfisk och skäggkvalster av?

Silverfisk är mycket sparsamma djur som inte äter särskilt mycket. I mycket extrema fall har silverfisk setts kunna leva i upp till ett år utan mat. Silverfisken föredrar sockerarter och stärkelse som föda, men de kan också leva på döda insekter och de proteiner som finns exempelvis i tvålarester i duschkabinen eller handfatet. Silverfisk kan också överleva på tapetklister och mögel- och svampsvampar.

Anledningen till att de kan vara ett stort problem för samlare är att de kan smälta papper. Angrepp på papper sker dock endast i rum där luftfuktigheten är för hög. Ett hungrigt silverfisk söker sig till de mögel- och svamparter som trivs i fuktigt papper, inte papperet i sig.

Vädra för att minska risken för silverfisk och skäggkvalster

När du ska bekämpa silverfisk och skäggkvalster finns det många bra råd som kan hjälpa dig att lösa dina problem. God ventilation med genomdrag i 5-10 minuter om dagen hjälper till att sänka luftfuktigheten. Helst minst 2-3 gånger i veckan.

Du kan också prova att lägga okokta vita ris i en skål med ett tyg över och placera den på utsatta platser i hemmet, exempelvis i skåp eller lådor. Riset minskar därmed fukten och gör det mindre attraktivt för silverfisk att hålla till där.

Ett annat bra råd är att blanda några droppar av eterisk olja med lavendeldoft i ditt vanliga rengöringsmedel. Silverfisk och skäggkvalster hatar doften av lavendel, så på det sättet kan du hålla dem på avstånd.

Är silverfisk och skäggkvalster farliga?

Silverfisk och skäggkvalster är inte farliga för människor eller husdjur. De kan dock orsaka skador på inredningen. Förutom att vara irriterande och dyka upp på konstiga ställen i huset och orsaka plötsliga skrämseleffekter, kan skäggkvalster äta papper, böcker, tapeter, målningar och andra stärkelsehaltiga föremål.

Men trots att de kan verka väldigt invaderande för människor, utgör de inget hälsohot på något sätt. Tvärtom lever silverfisk och skäggkvalster gärna i friska hem. Trots att de inte är farliga bör man dock slänga livsmedel som har varit utsatta för silverfisk och skäggkvalster – för säkerhets skull.

Mer om biologiska egenskaper hos silverfisk

Silverfisken (även kallad silverkrä) är en art av vingelösa insekter som är mellan 12-25 mm långa. Arten bär det latinska namnet lepisma saccharina. Silverkrä tillhör en ordning av “urinsekter” som kallas Thysanura och har funnits i mer än 300 miljoner år.

Man kan därför med viss rätt betrakta silverkrä som ett slags övervintrat fossil eller insekternas svar på den blå fisken.

Hur länge lever silverfisken?

En silverfisk lever 3-4 år, vilket är en ganska lång tid för insekter. Vissa individer blir till och med upp till 8 år gamla. Silverkrä kan vid rumstemperatur vanligtvis bli könsmogna inom ett år. En honfisk lägger dock sällan mer än ett dussin ägg under sin livstid. Silverfiskar byter skal mellan 1 och 4 gånger per år.

Thermobia domestica, även kallad ugnsfisk, förväxlas ofta med silverfisk. Ugnsfisken kan bli upp till 2 cm lång. Den är gråaktig med mörka fläckar. Thermobia domestica gillar värme och kan leva i något torra miljöer. Men annars är ugnsfisken väldigt lik silverkrä.

Här är den översatta versionen till svenska:

FAQ

Fångar fällorna silverfisk och andra insekter? 
Fällorna är utvecklade för skäggkvalster (Ctenolepisma longicaudata) och har primärt testats för detta. Vi har även sett att lockmedlet är effektivt mot silverfisk (Lepisma saccharina) och hoppstjärtar (små insekter som vanligtvis finns i jorden i dina krukväxter).

Vi har också sett myror, flugor, museumsbaggar, vanliga tjuvbaggar och skolopendrar i fällorna. Det är för närvarande svårt att säga om detta är en slumpfångst eller om de lockas på samma sätt som silverfisk.

Vi har sett några spindlar i fällorna, men vi har också sett spindlar som håller sig i närheten av fällorna utan att bli lockade. Att fånga och bekämpa skäggkvalster och hoppstjärtar kommer i alla fall att minska mängden föda för spindlar och skolopendrar.

Hur fungerar fällan?
Skäggkvalster lockas av lockmedlet i fällan, klättrar upp i fällan och faller ner i fångkoppen med lockmedel. Efter kontakt med lockmedlet dör skäggkvalstren omedelbart.

Är lockmedlet i fällorna farligt? 
Lockmedlet i fällorna är ätbart för människor, men kan innehålla allergener. Det är oljebaserat och kan därför ge fläckar på textilier vid kontakt.

Var bör fällorna placeras?
I första hand bör fällorna placeras där du har observerat skäggkvalster. Dessutom bör du prioritera de rum som har goda förhållanden för skäggkvalster. Detta är rum som är varmare och fuktigare än andra rum, som till exempel badrum, tvättstugor och kök. Kom också ihåg att skäggkvalster kan klättra, och det kan vara lämpligt att placera fällor på takplattor, i nedsänkta tak eller ovanpå skåp.

Hur länge kan jag fånga skäggkvalster med en fällpaket?
Varje fälla kommer med tre fångkoppar och tillhörande lockmedel. Du måste byta ut lockmedlet när fällan har torkat ut eller är full med skäggkvalster eller damm. Om du fångar mer än 100 vuxna skäggkvalster kan fällan ha torkat ut. På en plats med få skäggkvalster eller lite damm kan fällan stå i ett år utan att torka ut. Dammsugning kommer både att förlänga hur länge varje fälla kan stå, men också minska födoförsörjningen till skäggkvalster. Vissa fällor kommer att samla mycket damm och många skäggkvalster och behöva nytt lockmedel, medan andra kan stå länge utan att behöva det.

Hur stora är fällorna?
Fällornas botten är 12 x 12 cm och de är 3,2 cm höga. Om du lägger dem under möbler eller liknande och inte behöver locket, kan lockets hållare klippas bort, så att fällan endast är 2,7 cm hög.

Hur ofta ska jag byta lockmedel?
När fångkoppen är full med insekter, full med damm eller har torkat ut, bör du byta lockmedel. Vi rekommenderar att kasta bort fångkoppen, men du kan rengöra den och använda den igen om du vill. Ny eller rengjord fångkopp tillsätts lockmedel och placeras i fällan. Där det är lite fångst, bör du bara byta lockmedlet ett par gånger om året. Där det är mycket fångst, kan det vara nödvändigt att byta lockmedlet en gång i månaden eller oftare.

Hur länge kan fällorna stå?
Fällorna med lock kan användas om och om igen. Fångkoppen måste däremot bytas ut eller få nytt lockmedel när den är full av döda insekter, full med damm eller har torkat ut. Vi har tester som visar att fällor med 8 månader gammalt lockmedel är lika effektiva som färskt lockmedel under en period på 4 månader.

Hur länge ska fällorna stå?
Du bör låta fällorna stå tills inga nya skäggkvalster eller silverfiskar dyker upp i dem under några månader. Om du är för snabb med att ta bort fällorna, kan beståndet blomma upp igen inom ett par år. Du kan sätta upp fällorna på natten eller under helgen om du inte kan ha dem stående hela tiden.

Hur luktar lockmedlet?
Lukten är svår att beskriva. Vissa tycker att det påminner om honungskakor. När man öppnar en flaska som har varit stängd ett tag, luktar det tydligt av lockmedel. Detta är helt normalt. Du kommer troligtvis inte att kunna lukta på det i fällorna, såvida du inte sticker ner näsan i fällan.

Kommer det att vara problem om jag har små barn eller husdjur?
Lockmedlet i fällorna är ätbart för människor, men kan innehålla allergener. Lockmedlet innehåller heller inget som är känt för att vara farligt för hundar eller katter. Fällorna är inte helt täta, och lockmedlet kan läcka ut om djur eller barn leker med dem. Locket trycks endast på fällan, och om du vill att locket ska vara helt fast, kan detta göras med plastlim eller så kan du smälta lockbeslagen med ett strykjärn efter att locket har satts på. Om du vill fästa fällan på golvet, kan detta göras med till exempel självhäftande tejp eller liknande. Fällorna kan enkelt placeras under eller bakom möbler, och fällorna kan placeras på hyllor eller takplattor för att vara otillgängliga för barn och djur.

Vad med robotdammsugare och att skuffa med en dammsugare eller mopp? 
Fällorna är små och lätta och kan enkelt skuffas runt. Om du placerar fällorna i hörn och ser till att locket är ordentligt fast, kommer de att förbli orörda av robotdammsugare. Det går att fästa dem på golvet med till exempel självhäftande tejp eller liknande. Det går också att placera fällorna under eller ovanpå möbler, i skåp eller på takplattor.

Utrotar fällorna alla skäggkvalster i ett hus?
Vi har kunder som har rapporterat att de har blivit av med alla skäggkvalster. Det tar tid att bli av med alla skäggkvalster enbart med fällor, men det blir markant färre skäggkvalster och mindre besvärligt med god fångst i fällorna. Vad vi har sett är att det har varit en stadig nedåtgående trend i antalet skäggkvalster i fällorna och antalet skäggkvalster i de byggnader vi har testat. Eftersom skäggkvalster tar 2 år på sig att bli könsmogna, finns det en god chans att du kan fånga alla som lägger ägg och sedan alla nymferna, innan de själva blir vuxna och lägger ägg. I vårt eget hus ser vi nu sällan könsmogna skäggkvalster, och antalet är konstant minskande.

Hur lång tid tar det innan du märker en minskning av antalet skäggkvalster?
Alla hus är olika. Men om man hittar ut var skäggkvalstren bor (oasen) och har möjlighet att sätta ut tillräckligt med fällor i detta område, kan man uppleva en tydlig minskning efter 1-2 månader. Om det kommer många in från andra bostäder eller gemensamma utrymmen kan det ta längre tid. Den upplevda minskningen beror inte bara på att många skäggkvalster dör. Om fällorna är välplacerade, kommer många skäggkvalster som annars skulle röra sig runt i huset, istället att gå in i eller stanna nära fällorna.

Jag ser fler skäggkvalster efter att jag satt upp fällorna
Lockmedlet är attraktivt för skäggkvalster, men de hittar inte alltid vägen till fällan. Om du ser skäggkvalster i närheten av fällan, vet du att de blir lockade och inte längre spenderar tid på att leta efter föda när de har känt lukten av lockmedlet.

Jag har använt fällorna ett tag, och nu ser jag inga fler skäggkvalster
Det är bra! Kom ihåg att skäggkvalster utvecklas långsamt. Från det att du dödar den sista honan (över 1 cm) tar det cirka 2 månader innan äggen som hon lade kläcks. Sedan dröjer det ett tag innan de nykläckta nymferna börjar röra sig ut för att leta efter föda, och det är här du behöver fånga de unga skäggkvalsterna. Du gör klokt i att använda fällorna i flera månader, även om du inte ser några fångster. Du kan minska antalet fällor kraftigt och använda fällorna för detektion. Då vet du snabbt om du har fler skäggkvalster kvar eller om du har fått in nya i huset. Om du vet att en arbetsplats/skola/förskola eller liknande har skäggkvalster, kan du också räkna med att nya skäggkvalster kommer. Så det är klokt att behålla några av fällorna för att undvika att ett nytt bestånd får fotfäste.

Læs mere
Mandag-Fredag 12-16
mail@proverm.dk
Skicka oss ett mail

Följ oss

Copyright © 2025 Proverm ApS
cross