Fri frakt på köp över 700,-
1-4 dagars leverans
14 dagars ångerrätt
Betala med Klarna
Hjälp
Konto

Silverfisk och Långsprötad silverfisk

På Proverm är vi specialister på bekämpningsprodukter mot silverfisk och långsprötad silverfisk.

Silverfisk är en olägenhet för många svenska husägare, även om de naturligtvis är ganska ofarliga. De små krypen lever i sprickor och älskar fuktiga miljöer, vilket kan göra det lite svårt att bekämpa dem.

På Proverm är vi dock specialiserade på de allra mest effektiva produkterna mot silverfisk och långsprötad silverfisk, ett relaterat skadedjur som kan bekämpas med samma medel. Med giftfria fällor för silverfisk och långsprötad silverfisk från norska Silverfish är du väl rustad inför kampen mot de små insekterna.

Med giftfria fällor för silverfisk och långsprötad silverfisk från norska Silverfish är du väl rustad inför kampen mot de små insekterna.
Se de olika fångstpaketen nedan och hitta det som passar dina behov.
Ta upp kampen innan silverfisk och långsprötad silverfisk blir ett verkligt problem i ditt hem!
Läs mer om silverfisk och långsprötad silverfisk längst ner på sidan

Læs mere

Vilka fällor ska man använda för att bekämpa silverfisk och långsprötad silverfisk?

Proverm rekommenderar följande fångspaket för att bekämpa silverfisk och långsprötad silverfisk i tre rum som liknar en lägenhet eller ett mindre hus.

Silverfisk och långsprötad silverfisk startpaket som innehåller:

  • 3 x silverfisk och långsprötad silverfisk fälla där lock och fångstkopp används
  • 1 x 30 ml giftfritt lock som lockar silverfiskar och långsprötade silverfiskar effektivt till fällan
  • 9 x fångstkoppar som monteras på fällan och byts ut när koppen är full av djur eller att medlet har torkat ut
  • Mätsked för korrekt dosering

Innehållet i paketet motsvarar tre fällor som kan användas i tre rum, men om problemet är mycket stort i ett rum använd flera fällor i samma rum.

Innehållet i fällförpackningen är ungefär ett årsförbrukning i alla tre fällorna
Fällorna är utvecklade i Norge av ledande experter, produkten är 100% giftfri och ofarlig för människor och husdjur och effekten är bevisad mycket hög.

Se video om våra fällor för silverfisk och långsprötad silverfisk från Silverfish i Norge på denna länk:

https://www.youtube.com/watch?v=BFmshMLpl8k

Se de olika fångstpaketen nedan och hitta den som passar dina behov. På så sätt kan du äntligen vinna striden innan problemet med silverfisk och långsprötad silverfisk verkligen blir ett problem i ditt hem. Du kan också läsa mycket mer om silverfiskar och långsprötad silverfisk längst ner på sidan.

Var bor silverfisk och långsprötad silverfisk?

Varma och luftiga omgivningar är favoritplatser för silverfisk och långsprötad silverfisk. Silverfiskar och långsprötade silverfiskar trivs i friska hem, mestadels i badrummet och i köket. Silverfisk och långsprötad silverfisk kan inte reproducera sig om det är antingen för kallt eller för torrt, därför ser vi inte silverfisk och långsprötad silverfisk utanför bostadsområden. Silverfiskar och långsprötade silverfiskar föredrar mörka miljöer, varför vi ofta ser dem darra över golvet när lamporna tänds. Anledningar till att de kan vara en olägenhet för samlare är att de kan smälta papper. Attacker på papper sker dock bara i rum där luftfuktigheten är för hög. Deras mål är mögel- och mögelarterna som trivs i fuktigt papper, inte själva papperet.
Silverfisk är mycket sparsamma djur som inte äter så mycket. I mycket extrema fall kan silverfisk och långsprötad silverfisk överleva upp till ett år utan mat.

Vad lever silverfisk och långsprötad silverfisk av?

Silverfiskar är riktigt anspråkslösa djur som är mycket små i maten. I mycket extrema fall har de visat sig kunna leva i upp till ett år utan föda. Silverfiskar föredrar sockerarter och stärkelse som föda. Men de kan också leva på döda insekter och proteiner som återfinns i bland annat tvålrester i duschkabiner eller handfat. Silverfisk kan också överleva genom att äta tapetklister och mögelsvampar.

Orsaken till att de kan ge stora besvär för samlare är att de kan smälta papper. Angrepp på papper sker dock enbart i lokaler där luftfuktigheten är för hög. Målet för en hungrig silverfisk är de mögelarter som trivs i fuktigt papper, och inte pappret som sådant.

Lufta ut för att minska möjligheterna för silverfisk och långsprötad silverfisk

Inför din kamp mot silverfisk och långsprötad silverfisk finns det gott om råd och hjälp som kan lösa dina utmaningar. God vädring med genomdrag i 5–10 minuter varje dag bidrar till att sänka luftfuktigheten. Gör det gärna minst 2–3 gånger i veckan.

Du kan också försöka med vitt okokt ris i en skål med tyg ovanpå som placeras på extra utsatta platser i bostaden, som exempelvis skåp eller lådor. Riskorna minskar fukten och det blir mindre lockande för silverfisk att hålla till där.

Ett annat gott råd är att blanda några droppar eterisk olja med lavendeldoft i ditt vanliga rengöringsmedel. Silverfisk och långsprötad silverfisk hatar lukten av lavendel. Med den här metoden kan du därför hålla både silverfiskar och långsprötade silverfiskar på avstånd.

Är silverfisk och långsprötad silverfisk farliga?

Silverfisk och långsprötad silverfisk är inte farliga för människor eller husdjur. De kan dock orsaka skador på insidan av hemmet. Förutom att vara irriterande och ligga på konstiga platser i huset och orsaka plötsliga chocker, kan långsprötad silverfisk äta papper, böcker, tapeter och målningar och andra stärkelsefulla saker. Silverfisk och långsprötad silverfisk kan vara mycket invasiva för människor men utgör inte ett hälsohot på något sätt. Tvärtom bor silverfisk och långsprötad silverfisk i friska bostäder. Trots det faktum att silverfisk och långsprötad silverfisk inte är farliga, bör du och bör kasta ut mat där det har funnits silverfisk och långsprötad silverfisk.

Mer om biologiska kännetecken för silverfisk

Silverfisken (också kallad nattsmyg) är en art av vinglösa insekter som mäter 12–25 mm på längden. Arten bär det latinska namnet Lepisma Saccharina. Nattsmyg tillhör en ordning av ”urinsekter” som kallas Thysanura och har funnits i mer än 300 miljoner år.

Man kan därför med visst fog betrakta nattsmyg som ett slags övervintrad fossil. Eller som insekternas svar på blåfisken.

Hur länge lever silverfisken?

En silverfisk lever i 3–4 år, vilket är en ansenlig ålder för insekter. Några individer kan bli ända upp till 8 år. I rumstemperatur blir nattsmyg vanligen könsmogen inom 1 år. I gengäld lägger en hona sällan mer än ett dussin ägg under sin livstid. Silverfiskarna skiftar hud mellan 1 och 4 gånger om året.

Thermobia Domestica som också kallas ugnssmyg, förväxlas ofta med silverfisken. Ugnssmyg kan bli upp till 2 cm lång. Den är gråaktig med mörka fläckar. Thermobia Domestica trivs mycket bra i värme och kan leva i lite torra miljöer. Men i övrigt är ugnssmyg mycket lik nattsmyg.

Se vårt inlägg om tester av Silverfish-fällan för att bekämpa silverfisk

Läs mycket mer om silverfisk och långsprötad silverfisk i vårt kunskapsuniversum

Bekämpa silverfisk och långsprötad silverfisk

När du vill bekämpa silverfisk och långsprötad silverfisk finns det många goda råd, till exempel:

  • Avluftning
  • Silverfiskfälla/långsprötad silverfisk fälla

En bra ventilation i 10-15 minuter om dagen hjälper till att sänka luftfuktigheten.
Du kan prova att lägga vitt okokt ris i en skål med en trasa över och placera det på platser i hemmet som är särskilt utsatta, till exempel i skador eller lådor. Riset minskar fukten och gör det mindre attraktivt för silverfisk och långsprötad silverfisk.

Ett annat bra råd är att blanda några droppar eterisk olja med lavendeldoft i ditt vanliga tvättmedel. Silverfiskar och långsprötad silverfisk hatar lukten av lavendel, så på det sättet kan du hålla silverfisk och långsprötad silverfisk i schack.

FAQ: Vanliga frågor och svar om fällor för silverfisk och långsprötad silverfisk från Proverm

Fångas silverfisk och andra insekter upp av fällorna?

Fällorna har utvecklats för långsprötad silverfisk (Ctenolepsima Longicaudata) och är primärt testade för detta syfte. Vi har också sett att lockmedlet är effektivt mot nattsmyg (Lepisma Saccharina) och hoppstjärtar (små insekter som du oftast hittar i jorden runt dina krukväxter).

Vi har också upptäckt myror, flugor, museiänger, vanliga tjuvbaggar och enkelfotingar i fällorna. Det är för närvarande svårt att veta om det har skett slumpmässigt, eller om de lockats dit på samma sätt som silverfisk.

Vi har upptäckt några spindlar i fällan, men vi har också upptäckt spindlar som uppehåller sig i närheten av fällan utan att dras till den. Genom att fånga och bekämpa långsprötad silverfisk och hoppstjärtar kommer mycket av födan för spindlar och enkelfotingar under alla omständigheter att försvinna.

Hur fungerar fällan?

Långsprötad silverfisk attraheras av lockmedlet i fällan. Den klättrar upp i fällan och faller ner i fångstkoppen med lockmedel. Efter kontakt med lockmedlet dör långsprötade silverfiskar omgående.

Är lockmedlet i fällorna farligt?

Lockmedlet i fällorna är ätbart för människor, men det kan innehålla allergener. Det är oljebaserat och kan därför sätta fläckar på textilier vid kontakt.

Var bör fällorna placeras?

I ett första skede bör du ställa fällor där du har iakttagit långsprötad silverfisk. Dessutom bör du prioritera de rum som ger goda förhållanden för långsprötad silverfisk. Det rör sig om utrymmen som är varmare och fuktigare än andra och utgörs av t.ex. badrum, tvättstugor och kök.

Kom också ihåg att långsprötad silverfisk kan klättra. Det kan därför vara lämpligt att sätta fällor på takpaneler, i undertak och ovanpå skåp.

Hur länge kan jag fånga långsprötad silverfisk med en förpackning fällor?

Till varje fälla medföljer tre fångkoppar samt tillhörande lockmedel. Du ska byta ut lockmedlet när fällan har torkat eller fyllts med långsprötad silverfisk eller damm. Om du fångar mer än 100 vuxna exemplar av långsprötad silverfisk kan fällan ha torkat.

På en plats med små mängder långsprötad silverfisk eller damm kan fällan stå i ett år utan att torka. Med dammsugning förlängs tiden för hur länge varje fälla kan stå. Samtidigt minskar matförsörjningen till långsprötad silverfisk. Vissa fällor samlar mycket damm och långsprötad silverfisk och kommer därför att behöva nytt lockmedel, medan andra kan användas länge utan påfyllning.

Hur stora är fällorna?

Botten på fällorna är 12 x 12 cm och de är 3,2 cm höga. Om de ska ligga under möbler eller liknande och därför inte behöver lock, kan du skära av lockhållarna så att fällan enbart blir 2,7 cm hög.

Hur ofta ska jag byta lockmedel?

När fångstkoppen är full med insekter eller damm eller har torkat är det dags att byta lockmedlet. Vi rekommenderar dig att kasta fångstkoppen, men om du vill kan du rengöra den och använda den på nytt. Tillsätt lockmedel i den nya eller rengjorda fångstkoppen och lägg den i fällan.

Om fångsten är liten räcker det att byta ut lockmedlet ett par gånger om året. Om fångsten är stor, kan det bli nödvändigt att byta lockmedlet en gång i månaden eller oftare.

Hur länge kan fällorna stå?

Fällorna med lock kan användas upprepade gånger. Däremot ska fångstkoppen bytas ut eller förses med nytt lockmedel när den är full med döda insekter eller damm eller om den har torkat. Vi har tester som visar att fällor med 8 månader gammalt lockmedel är lika effektiva som fällor med färskt lockmedel under en period på 4 månader.

Hur länge ska fällorna stå?

Du bör låta fällorna stå så länge att ingen ny långsprötad silverfisk eller nattsmyg dyker upp i dem under några månader. Om du tar bort fällorna alltför snabbt riskerar beståndsdelen att blomma upp igen inom loppet av ett par år. Du kan sätta undan fällorna på nätterna eller i veckosluten om du inte vill ha dem framme hela tiden.

Hur luktar lockmedlet?

Lukten är svår att beskriva. Vissa tycker att den påminner om pepparkakor. När man öppnar en flaska som varit försluten länge, kommer doften av lockmedel att kännas distinkt. Detta är helt normalt. Det är högst osannolikt att du kan känna någon lukt från fällorna så länge du inte sticker ner näsan i dem.

Kan det uppstå problem om jag har små barn eller husdjur?

Lockmedlet i fällorna är ätbart för människor, men det kan innehålla allergener. Lockmedlet innehåller heller ingenting som är känt för att vara farligt för hundar eller katter.

Fällorna är inte täta och lockmedlet kan läcka om djur eller barn leker med dem. Locket ska bara tryckas ner på fällan. Om du vill att det ska sitta helt fast kan du använda plastlim. Du kan också smälta lockbeslagen med ett strykjärn efter att locket har satts på plats.

Om du vill sätta fast fällan på golvet går det bra med självhäftande tejp eller dylikt. Fällorna är enkla att lägga under eller bakom möbler. För att hålla dem utom räckhåll för barn och djur kan de placeras på hyllor eller takpaneler.

Hur fungerar det med robotdammsugare och stötar från dammsugare eller mopp?

Fällorna är små och lätta och är enkla att flytta runt. Om du placerar fällorna i hörn och spänner fast locket ordentligt kan de inte påverkas av robotdammsugare. Du kan sätta fast dem i golvet med självhäftande tejp eller liknande. Det går också bra att placera fällorna under eller ovanpå möbler, inuti skåp eller på takpaneler.

Kan fällorna utrota all långsprötad silverfisk i ett hus?

Vi har kunder som rapporterat att de har blivit kvitt all långsprötad silverfisk. När man enbart använder fällor är det tidskrävande att bli av med all långsprötad silverfisk. Å andra sidan minskar antalet långsprötade silverfiskar och problemen betydligt vid en god fångst i fällor.

Vi har noterat en stadigt nedåtgående tendens både i mängden långsprötad silverfisk i fällorna och i mängden långsprötad silverfisk i de byggnader där vi har testat. Då det tar 2 år för en långsprötad silverfisk att bli könsmogen har du goda chanser att både fånga alla som lägger ägg tillsammans med alla nymfer innan de själva har blivit vuxna och hunnit börja lägga ägg.

I vårt eget hus ser vi numera sällan könsmogen långsprötad silverfisk, och mängden minskar stadigt.

Hur lång tid tar det innan man märker en nedgång i antalet långsprötade silverfiskar?

Alla hus är olika. Men om man lyckas kartlägga var de långsprötade silverfiskarna bor (oasen) och har möjlighet att sätta ut tillräckligt många fällor i detta område, kan man uppleva en tydlig nedgång efter 1–2 månader. Kommer det in många från andra bostäder eller gemensamma utrymmen kan det ta längre tid.

Den upplevda nedgången beror inte enbart på att många långsprötade silverfiskar dör. Om fällorna är välplacerade kommer många långsprötade silverfiskar, som annars hade rört sig omkring i huset, att i stället gå in i eller stanna i närheten av fällorna.

Jag ser fler långsprötade silverfiskar efter att jag satte ut fällor

Lockmedlet är attraktivt för långsprötad silverfisk, men de hittar inte alltid vägen till fällan. Om du ser långsprötad silverfisk i närheten av fällan vet du att de har lockats dit av lukten av lockmedel och inte behöver ägna mer tid åt att hitta föda.

Jag har använt fällorna under en tid. Nu ser jag inga ytterligare långsprötade silverfiskar

Det är bra! Kom ihåg att långsprötad silverfisk utvecklar sig långsamt. Från tidpunkten när du dödar den sista långsprötade silverfiskhonan (>1 cm) tar det cirka 2 månader innan hennes lagda ägg blir kläckta. Därefter tar det viss tid innan de nykläckta nymferna börjar ge sig ut på jakt efter föda. Det är här du ska fånga de unga långsprötade silverfiskarna.

Det är därför klokt att använda fällorna i flera månader, även om du inte noterar någon fångst. Du kan minska antalet fällor kraftigt och använda dem för upptäckt. Då ser du också snabbt om du har kvarstående långsprötade silverfiskar eller har fått in nya i huset.

Om du vet att en arbetsplats/skola/förskola eller liknande har långsprötad silverfisk kan du också räkna med att ny långsprötad silverfisk är på väg. Så det är klokt att behålla några av fällorna för att undvika att ett nytt bestånd får fotfäste.

Kontakta oss

Silverfiskar kan vara besvärliga att bli av med. Detsamma gäller för långsprötade silverfiskar. Men inte om du vet hur du ska hantera problemet på bästa sätt. Därför är du välkommen att kontakta oss om du behöver hjälp med att hitta rätt produkt till din bekämpning.

Du kan skriva till oss på mail@proverm.dk– så återkommer vi så snart vi kan.

Vi ser fram emot att höra av dig!

Læs mere
Mandag-Fredag 12-16
mail@proverm.dk
Skicka oss ett mail

Följ oss

Copyright © 2024 Proverm ApS
cross